lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Hur är det att vara student på TFHS?

 

Ja, det är säkert för många en annorlunda upplevelse jämfört med det normala studentlivet vid Lunds universitet. För att försöka skildra hur verkligheten som student ser ut, så har några av våra studenter beskrivit sin vardag. Två av skildringarna kommer från studenter som påbörjade sin utbildning under våren 2009 och håller på med sin grundläggandeflygutbildning. Den tredje skildringen kommer från ”klass 08” som påbörjade sin utbildning våren 2008. De har hunnit en bit på väg mot sin examen som trafikflygare och beskriver en utbildningsdag i den ”tunga simulatorn” som är en exakt kopia på det flygplan som de kommer att checkas ut som styrmän på inom en snar framtid.”


En vanlig dag på TFHS

Trafikflyghögskolan beskriva en vanlig dag på TFHS är svårt. Dels då veckorna varierar en hel del beroende på om vi har teori eller flygning på schemat men också eftersom utbildningen hela tiden förändras i takt med vår inlärning. Från att ha introducerats i ett 4-sitsigt flygplan i våras (som för många var en helt ny upplevelse) ska vi innan utbildningens slut yrkespraktisera som styrmän på ett stort flygplan inom ett kommersiellt bolag.
Min klasskompis Johanna har beskrivit en flygvecka varför jag tänkte skriva lite om våra andra typer av skoldagar - teoriveckorna. Det blir oftast så att vi varvar dessa två – ena veckan flygning och nästa teori – ibland i halvklass men vanligtvis i helklass.
Teoridagarna rymmer fyra lektionstillfällen enligt fastställda tider. Två lektioner före lunch och två därefter varvid varje lektion är 1,5 timme med kort rast på mitten. Sen förekommer såklart dagar med färre lektioner än fyra och desto mer egenstudietid. Starttiden på morgonen är dock för det mesta klockan åtta.
Sedan några veckor tillbaka tentade vi av PPL-teorin för att så småningom (när de tillhörande flygövningarna är gjorda) erhålla Private Pilot License, på svenska kallat privatflygcertifikat. På teorisidan läser vi numera den efterföljande ATPL-teorin som syftar till en framtida yrkesroll som pilot (Airline Transport Pilot License). ATPL-teorin inkluderar många ämnen, totalt 15 stycken som vi läser uppdelat i flera block. Inledningsvis Airlaw, Meteorology och General navigation.
Delprov görs regelbundet, så kallat Progress Test för att följa upp att alla hänger med. Detta sker skriftligt medan slutproven för dessa ämnen skrivs över internet direkt för Transportstyrelsen.
Huvuddelen av teoriundervisningen sker på klassiskt vis med whiteboardtavla och projektor. Tack vare att klasserna är relativt små på Trafikflygprogrammet (i år 12 elever) möjliggör det föreläsningar med mycket frågor och diskussioner. Lärarna har alla stor erfarenhet från flygning och bär såklart på ett minst lika brinnande intresse för ämnesområdena. Därför omfattar undervisningen ofta betydligt mer än vad man kan läsa sig till i teoriböckerna. Fakta kompletteras med historier ur verkligheten som gör studierna intressantare och kopplingen till yrkesrollen än tydligare.
Idrottslektioner förekommer vid 1-2 tillfällen varje teorivecka. Inom detta ämne har vi elever stor möjlighet att påverka innehållet och närområdet bjuder på goda förutsättningar för en lång rad idrotter. Även teori i form av kost, anatomi, mm. står på programmet. Vanligtvis börjar vi med den undervisningen cirka en halvtimme innan vi går ut och rör på oss. Hittills har vi bl.a. testat på pulsträning, tennis, simning, gymnastik och styrketräning samt fått se strövområdena kring Söderåsen (ett naturreservat några kilometer bort). Idrottslektionerna är kul och inspirerande och ger en bra balans i de annars ganska stillasittande teoriveckorna. Men de fyller såklart en viktigare funktion än så genom att grunda en bra hälsa inför framtiden i cockpit. Pilotyrket må vara stillasittande men kräver full närvaro från alla sinnen och inte minst uthållighet.
Under lunchtimmen mitt på dagen går vi hem till vårt boende i ”Ljunghusen” för att laga mat var för sig, vissa i matlag. Några lunchlådor behövs inte eftersom skolan ligger så pass nära (50 meter). De korta rasterna mitt i ämneslektionerna spenderas dock i allrummet på skolan där kaffeautomat och sittplatser finns. Det brukar inte vara någon direkt rusning dit - hälften av skolans elever har ju flygvecka och befinner sig antingen i luften eller borta i hangarerna.
Även efter skolan sitter vi vanligtvis och läser, i alla fall en timme eller två. Det kanske låter som mycket plugg men faktum är att miljön leder till detta. Vi bor tätt tillsammans, relativt isolerat (Ljungbyhed är ingen världsmetropol) och delar samma intresse. Mycket bättre studieförutsättningar får man nog ingen annanstans, det blir naturligt att vi sitter och pratar flygning. Om vi inte läser och gör frågor ur teoriböckerna eller planerar kommande flygnavigeringar så pratas det om dagens utförda flygpass, om kommande övningar och om flygning i allmänhet.

/Thomas HOL
2009-10-20

 

Vardag på TFHS


0620 Väckarklockan ringer, dags att gå upp. Idag är det jag som har morgonbriefingen där jag ska berätta om dagens väder och ge ett utlåtande om det kan bli flygning idag eller inte. Så det första jag gör är att slå igång datorn och kolla vädret på lfv.se

0740 Efter en snabb dusch och frukost är det bara att ta på sig skoluniformen och åka ner till hangaren, där vi har vår briefing. Det är inte obligatoriskt att ha skoluniform på sig, men från skolans sida ser de gärna att man har den vita pikétröjan, de marinblå byxorna och den marinblå natotröjan med namnskylt. Det känns bra med uniform, det känns mer seriöst då.

0800 Morgonbriefingen är klar och de första som ska flyga går ut till flygplanen. Jag ska inte flyga förrän kl 11, så jag åker tillbaka till Ljunghusen, vårt elevboende. Väl där är det bara att sätta igång med de sista förberedelserna inför dagens flygpass. Grovplaneringen där man tar ut kurser och avstånd mellan turens brytpunkter, gjorde jag och en klasskamrat igårkväll. Dessutom ”torrflög” vi, dvs satte oss framför en bild av cockpiten och tränade på checklistorna. Det var nämligen tre veckor sedan vi flög sist. Vi har haft ett teoriblock med ATPL-teori med progress tests och mycket plugg den senaste tiden. Då känns det nyttigt att fräscha upp flygtrimmen lite i alla fall.

1020 Nu lämnar jag in mina tre färdplaner till navturen. Kartan är preparerad med minutstreck och kurser och jag är redo att promenera ner till hangaren.

1030 Jag möter min flyglärare för dagen och vi går igenom passet och kollar att jag förberett mig ordentligt.

1045 Jag går ut till flygplanet som precis kommit tillbaka från passet innan. Innan läraren kommer gör jag en pre flight inspection där jag går runt planet och kollar att allt ser ut som det ska. Sen hoppar jag in i cockpit och börjar med checklistan. När jag kommit en bit kommer min lärare ut, ganska lagom till jag ska starta motorn.

1100 Efter att ha ställt in alla navhjälpmedel och frekvenser på radion rullar vi bort mot bana 29R. När vi gjorde de sista checkarna får vi ”cleared for take-off” av tornet och vi startar.

1205 Taxar vi in på plattan igen. Vår tur gick till Malmö där jag gjorde en studs, därefter åkte jag vidare till Kristianstad. Även där gjorde jag en studs innan vi styrde kosan hem mot Ljungbyhed. Det var första gången jag landade någon annanstans än Ljungbyhed, så det var en rolig utflykt. Det var mycket att göra på passet också, många frekvensbyten och saker att skriva upp, men det var en lagom utmaning.

1230 Efter att ha gått igenom passet med flygläraren då vi tog upp det som gått bra och det som gått mindre bra och vad jag ska tänka på tills nästa navpass är jag nu tillbaka på Ljunghusen för att äta en snabb lunch. Efter lunchen sätter jag mig och läser igenom kapitlet om sidvindslandningar i vår pilot study guide. Det är nämligen crosswind landings jag ska göra på eftermiddagen, EK, dvs ensam i planet.

1430 Nere i hangaren igen. Går igenom passet med vår klassansvarige lärare och kollar av vädret en gång till. Det ser fortfarande bra ut, så jag går ut till flygplanet.

1445 Planet kommer in en aning sent, så jag börjar göra min preflight medan klasskamraten som flög passet innan fortfarande sitter och gör det sista i cockpit.

1500 Får jag cleared for take-off och lägger mig i banans trafikvarv, dvs jag startar, svänger höger när jag nått 500 fot, fortsätter stiga till 700 fot, åker längs med banan fram tills att jag är mitt för sättningspunkten, där tar jag ut klaff, sätter mixture rich och sätter igång fuel pumpen. När jag har banan ca 45% bakom mig svänger jag och sjunker till 500fot och saktar ner en aning, lägger mig på final, tar mer klaff och landar. Väl nere drar jag på gasen igen och ger mig ut på ett nytt varv. Detta i sidvind är lite klurigt, man måste hela tiden hålla upp för vinden för att inte driva iväg. Även i sättningen måste man luta flygplanet.

1550 Eftersom det är sista passet för dagen med detta flygplan tankar jag det fullt innan jag taxar in på plattan. Väl på plattan väntar vår mekaniker på sin lilla traktor som används för att dra in flygplanen i hangaren över natten.

1600 När planet är inne i hangaren går jag tillbaka till vår klassansvariga och rapporterar blocktid i minuter till honom. Sen är det dags för flygplanstvätt. Man förlorar lite av planets aerodynamik när det är smutsigt. Därför är det viktigt att hålla alla ytor på planet rena och fina. Detta innebär att vi tvättar våra flygplan varje dag när alla pass är klara.

1630 Tillbaka på Ljunghusen igen. Idag är det min tur att laga mat i vårt matlag. Imorrn är det Malin och i övermorrn är det Anna som är kock. Det är väldigt skönt att bara behöva laga mat var tredje dag! Idag innebär det dock att jag måste gå och handla. Som tur är har vi ett litet hemköp bara 5 min promenad från där vi bor. Så det blir en fin liten promenad.

1700 Maten är handlad och jag och två klasskamrater ger oss ut på en joggingtur. Det är väldigt mycket sport på schemat här nere. Dels har vi idrott två gånger i veckan med skolan och dels består klassen av ganska hurtiga personer. Det blir mycket joggning, gymmande och pingis. På sommaren är volleyboll den vanliga aktiviteten.

1900 Dags att laga mat! Blir väldigt god ugnsbakad falukorv..

2000 Efter maten är det dags för att sätta igång med grovplaneringen för morgondagens navigationstur. Vi brukar sätta oss alla tillsammans som ska köra samma tur och dra streck i kartan, jämföra om vi får samma kurser och avstånd etc. Brukar vara väldigt givande att jobba tillsammans.

2200 Dags att börja varva ner, kanske ringa hem eller läsa lite. Man måste se till att vara utvilad dagen därpå för att vara på topp på flygpasset

/ Johanna ERK

2009-10-19

 

En dag på TFHS för CF08-gänget

Klockan ringer 08:00, jag och min kollega har idag blivit tilldelade 10:15 – 14:15 –passet. Den bästa tiden för ett simulatorpass enligt min mening. Vi ska vara där på SAT, Swiss Aviation Training, en timma före passet för briefing. Det tar cirka 25 minuter att gå ner till simulatorn, så vi går 08:45. Då hinner vi äta frukost och göra oss i ordning på 45 minuter.
Frukosten består av rostat bröd, ost, skinka, och lite flingor med mjölk. Detta är inhandlat på Spar eller Migros, den största livsmedelskedjan här i Zürich. Det gäller att inte väsnas för mycket vid frukosten. Det är nämligen väldigt tidigt för de som flugit 22:15 – 02:15 eller 02:15 – 06:15. Som tur är har vi inte så många av de passen.
Efter frukosten och promenaden, under vilken vi diskuterat igenom passet, träffar vi instruktören på SAT. Det är dags för briefing för dagens pass. Vi går igenom ”items” från förra passet, saker som gått bra, saker som ska förbättras. Vi har en öppen dialog och det är avslappnad stämning. Det nya inför passet gås igenom mer noggrant. Även om vi läst på är det bra för instruktören att veta på vilken nivå vi ligger. Dessutom är det repetition för oss. Timman är väl utnyttjad när det är dags att gå ner till simulatorn, tre trappor ner. Vi går ner med checklistor, plate:ar, QRH m.m.
Vi öppnar dörren till vad som skulle kunna vara vilket källarutrymme som helst. Men bakom denna dörr finns en 120-miljoner-kronors Embraer-145 simulator. En mäktig syn. Själva simulatorn är upphängd i tre punkter på dess undersida. Det är en så kallad full motion simulator. Man känner accelerationer, turbulens, hårda landningar m.m. och grafiken är så bra att man inte tänker på att man sitter i en simulator. Det känns som det är på riktigt.
Vi går raskt in i simulatorn. Det finns dyrbar tid att förlora, därför gäller det att hålla tiderna på minuten. Detta är vårt tionde pass och vi börjar känna oss hemma i cockpit. Vi gör emergency inspection, safety inspection och alla checklistor, precis som de gör på vårt ”Host Airline” CF, City Airline.
Idag gör vi en så kallad LOFT-flygning. Det innebär att vi försöker efterlikna en vanlig linjeflygning för CF i så stor utsträckning som möjligt. Clearances, push back, väderunderlag, SID, STAR, taxning och passagerar-briefings. Allt försöker göras så att det liknar verkligheten. Med jämna mellanrum får vi tips och instruktioner från instruktören som sitter bakom. Han kontrollerar simulatorns väder, agerar flygledare och genererar diverse fel under flygningen.
Efter en timma och femtio minuters flygning är det paus och vi tar en fika i fikarummet. Just idag är det mycket folk i fikarummet. Instruktören gissar att det är andra MPL-studenter från Swiss.
När pausen är slut börjar andra halvan av passet. Den som flög till vänster som kapten första halvan av passet, flyger nu till höger som styrman. Vår destination var Manchester och nu är det dags att flyga tillbaka till Göteborg, Landvetter. Vi försöker göra en så snabb och effektiv turn-around som möjligt. På en turn-around stänger man av motorerna, släpper av passagerarna, lastar om och tankar planet. Man får nya klareringar, nya passagerare, startar motorerna och taxar iväg för en ny take-off.
Radiotrafiken i Manchester är omfattande. Det gäller att vara på sin vakt som PNF, pilot non flying. Det är PNF:s uppgift att prata med ATC, Air Traffic Control. Nya höjder, nya headings, nya frekvenser, allt på en gång. Det gäller att skriva ner allt som PNF, annars är det lätt att glömma.
Vi landar i Göteborg och avslutar simulator passet. Vi skyndar oss ut, nu står nästa crew på tur. Idag är det italienare som har 14:15 – 18:15 –passet. Det blir en timmars briefing även efter passet. Vad har hänt? Hur kändes det? Vad var bra, vad var dåligt? Detta ska vi förbereda till nästa pass, etc.
Vi går hemåt till lägenheten i Kloten. Där bor alla vi fem i CF-gruppen under Zürich-vistelsen. På vägen hem köper vi mat på Spar. Pastan börjar ta slut.
Väl hemma igen tar vi det lugnt och äter lunch. Sen lite löpning, styrketräning eller annan aktivitet för att koppla bort flygningen lite grann. På kvällen är det dags att sätta sig vid planschen med morgondagens flygkamrat. Planschen syftar på en bild av en E-145 cockpit där man ser alla knappar och reglage. Vi går då igenom mentalt vad vi ska göra. Vi repeterar flöden, checklistor och memory-items.
Under middagen pratar vi om dagens bravader i simulatorn. Många skratt och erfarenheter delas med kompisarna.
Imorgon flyger jag 18:15 – 22:15 –passet. Det betyder sovmorgon och lite mer tid för förberedelser imorgon.
Nu är klockan 22:03, börjar bli trött. God natt CF-gänget, imorgon ska vi till Lyon i simulatorn.

Sidansvarig: