Hoppa till huvudinnehåll
Flygstudenter sitter utomhus och fikar i solen. Foto.

Student

Studenter vid Trafikflyghögskolan

Att studera vid TFHS i Ljungbyhed är väldigt unikt både vad gäller utformning av utbildningen och livet man lever som student. Även den speciella stämningen mellan lärare och elever skiljer sig från andra utbildningar då skolan har få studenter och relationen till lärarna blir mer personlig.

Att bo på Ljunghusen är att rekommendera både i studiesynpunkt och för att komma in i klassen på ett naturligt sätt. Då klasserna är små och utbildningen bitvis väldigt intensiv så blir det många kvällar på Ljunghusen där flygpass planeras, kartor prepareras och flygning diskuteras. Ljunghusen ligger bara några minuters gångväg från lektionssalar och hangar, där i stort sett all verksamhet numera bedrivs. Utbildningen är varierande och växlar genom att ha teori ena veckan och flygningen den andra. På så sätt får man in teorin i det praktiska skedet i utbildningen tidigare än många andra utbildningar kan erbjuda vilket gör att man känner sig närmare sitt slutmål.

Studenter skrattar och lagar mat i köket. Foto.

En vanlig dag på skolan under en flygvecka börjar med väderbriefing på morgonen, för att avgöra om det kommer att gå att genomföra de flygpass som är inplanerade. När vädret tillåter genomförs de inplanerade passen enligt schema och de kan innehålla bland annat navigering, start och landningar, nödprocedurer m.m.

Flygplanen som används är Cirrus SR-20 som är ett amerikanskt flygplan med väldigt modern utrustning och instrumentering. Flygpasset avslutas med en debriefing som görs på marken mellan eleven och läraren, detta för att diskutera hur genomförandet av passet varit samt för att kunna utvecklas i rätt riktning. Flygningen börjar redan efter några veckor och fortsätter därefter i högt tempo. Redan efter cirka 2 månaders flygning är det dags att ge sig upp i luften för första gången utan lärare, den så kallade första EK-flygningen. Detta är ett stort steg till den framtida flygkarriären och en dag som man aldrig glömmer.

Cirrus SR-20-flygplan som står på rad på Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed. Foto.

Teoridelen för den tunga luftfarten, ATPL-teorin (Airline Transport Pilot License), studeras parallellt med flygningarna vilket tidvis kan vara väldigt intensivt. När ATPL-teorin är avklarad går utbildningen över i det slutliga skedet vilket innehåller grundutbildning hos ett host airline som blir första språngbrädan ut i det verkliga yrkeslivet. Här får man den yrkesmässiga erfarenheten i linjetrafik och förhoppningsvis även fortsatt anställning vid utbildningens slut.

Studenterna vid Trafikflyghögskolan bedriver kårverksamhet under namnet Flygskolekåren. Om du vill komma i kontakt med Flygskolekåren gör du det enklast genom att besöka deras hemsida, facebooksida eller genom att skicka ett mail. Se länkar uppe till höger på sidan.

Kårverksamhet

Studenterna vid Trafikflyghögskolan bedriver kårverksamhet under namnet Flygskolekåren. Kontakta Flygskolekåren genom någon av följande kontaktväg:

Sidansvarig: tfhs@tfhs.lu.se | 2023-10-20