Hoppa till huvudinnehåll

FAQ

Utbildningen startar en gång om året, i början av mars månad. Man ansöker till utbildningsstarten hösten innan.

På flygplatsområdet finns det korridorsboende bokat för alla som antas till utbildningen. Även om vi starkt rekommenderar att bo där är det inget krav.

Vi räknar inte betygsmedel överhuvudtaget. Du skall ha grundläggande behörighet för högskolestudier, lägst betyg E i Matematik C 3b eller 3c, Engelska 6, Fysik 1a. Om du har det tittar vi inte mera på betygen. Då räknar vi med att du har de förkunskaper som krävs för att klara av vår utbildning. Sedan är det resultatet från de anlags- och färdighetstester vi genomför med alla behöriga sökande som avgör om du kommer in eller inte.

Testerna är inte svåra om du har de anlag och färdigheter som vi efterfrågar. Däremot måste dom anses vara mycket krävande och jobbiga. Du skall se till att du mår bra och är utvilad och skärpt när du ska göra dem. Eftersom det är anlag och färdigheter vi testar finns det inget material du kan läsa in för att klara testerna bättre. Däremot kan man ju träna vissa saker. Om du vet att du har dåligt minne t.ex, finns det minnesövningar. En kille som tyckte han var svag gällande den numeriska förståelsen (uppfattandet av siffror) gick en croupier-kurs för att öva upp den egenskapen. Men det är naturligtvis jättesvårt att veta vilken del du har svårt för innan du gjort testet.

Ja, det får du.

Nej, inget absolut krav. Däremot kan det ju vara svårt att flyga de stora flygplanen om man är väldigt kort eller väldigt lång. Därför brukar vi rekommendera att man i så fall besöker t.ex. en flygklubb eller oss för att få sitta i ett flygplan eller en simulator för att pröva.

De olika teori-ämnena är: Airlaw, Aircraft General Knowledge, Flight Performance and Planning, Human Performance and Limitations, Meteorology, Navigation, Operational Procedures, Principles of Flight och Communications. All litteratur är på engelska men undervisningen sker med en blandning av svenska och engelska. Alla kursplaner finns publicerade här på vår hemsida.

Man får ha ända upp till plus fem eller minus sex dioptriers avvikelse på synen men med glasögon måste synen kunna korrigeras till normal syn, dvs visus 1.0. Om man har astigmatism får den inte överstiga 2 dioptrier och skillnaden mellan ögonen får inte heller vara mer än 2 dioptrier. En optiker eller ögonläkare kan lätt avgöra allt det här.

Tyvärr allt för få eftersom tjejer blir bra flygare och efterfrågas av flygbolagen. Att det är så få tjejer på TFHS beror alltså inte på att dom är mindre lämpliga utan att det inte är tillräckligt många som söker.

Då söker man jobb som styrman i flygbolagen. För att befordras till kapten krävs ett visst antal flygtimmar.

Nej, du måste ha alla behörigheterna innan du blir kallad till test.

Det dröjer bara ca 2-4 veckor innan man får göra sin första flygtur med flyglärare.

Sidansvarig: tfhs@tfhs.lu.se | 2023-02-06